Twitter

Jaunumu abonēšana

Par drošāko naudas krāšanas veidu atzīst nekustamos īpašumus

Lasīt arī

 

 

Pētījumi un statistika

 

 

Dzīvības apdrošināšana

 

 

VitalLife mājaslapa www.vitallife.lv

 

 

Partneri

29/10/2008

 

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka, neraugoties uz krīzi nekustamo īpašumu tirgū, visdrošākais veids, kā krāt naudu, ir tieši nekustamā īpašuma iegāde, taču vēl arvien ir cilvēki, kuri naudu glabā mājās, noglabājot to burkā un zeķē, liecina dzīvības apdrošinātāja Vital Life pasūtītais socioloģiskais pētījums par uzkrājumu veidošanu.

Jautāti par to, kur ir visdrošāk krāt naudu, 29,3% iedzīvotāji norādīja, ka vislabāk to ieguldīt nekustamajos īpašumos. Savukārt depozīts bankā šķita vispiemērotākais 22,8% respondentu. No kopējā skaita 22,7% pauduši, ka naudu krāt pašlaik nav droši un tā jātērē uzreiz, taču ieguldījumu fondi guvuši 5,1% atsaucību. Turklāt Latvijas iedzīvotāji vēl arvien pilnībā neatsakās no naudas glabāšanas mājās – gan zeķēs, gan burkās, kas attiecīgi saņēma 3,5% un 2,5% respondentu atzinību.

"Vēl arvien ir daudz cilvēku, kuri uzskata, ka naudu krāt nevajag un tā jātērē uzreiz. Manuprāt, visbiežāk šādi domā tie iedzīvotāji, kuri dzīvo no rokas mutē un kuru ienākumu līmenis ir salīdzinoši zems. Pārsteidzošs ir fakts, ka, neskatoties uz krīzi nekustamo īpašumu tirgū, kas arvien padziļinās, cilvēki vēl arvien domā, ka šis ir visveiksmīgākais naudas krāšanas veids," socioloģiskā pētījuma rezultātus komentē Vital Life filiāles vadītājs Latvijā Aivars Traidāss.

Savukārt jautāti par to, kuru valstu fondiem uzticēt savu naudu, visvairāk – 23,6% par visdrošākajiem atzina Norvēģijas fondus. Pārējo valstu fondi minēti retāk: gandrīz 10% naudu uzticētu Lielbritānijas, bet vēl mazāk Krievijas un Baltijas valstu fondiem. 29,9% aptaujāto pauda, ka savu naudu neuzticētu nevienam fondam.

Vairāk nekā puse jeb 56,6% Latvijas iedzīvotāju neuzticas neviena viedoklim, izvēloties ieguldīt naudu. Taču kopā 20,4% respondentu atzinuši, ka ieklausītos dzīvesbiedra vai mātes domās, ja vēlētos veikt ieguldījumus. Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs guvis 7,2% uzticamību, bet Parex banka prezidents Valērijs Kargins - 5,6%, aiz sevis atstājot ekonomisti Raitu Karnīti, fondu pārvaldītājus un bijušo Aldara ģenerāldirektoru Vitāliju Gavrilovu. Savukārt Latvijas premjera Ivara Godmaņa viedoklī ieklausītos 2,8% Latvijas iedzīvotāju.

Salīdzinot atbildes atkarībā no respondentu vecuma, var konstatēt, ka jaunieši vairāk uzticētos mammai, savukārt tie, kuri ir vecāki par 45 gadiem, biežāk norādīja, ka uzticētos tikai sev. "Lai gan uzticība sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem ir ļoti zemā līmenī, prieks, ka vismaz saviem tuvākajiem cilvēkiem vēl uzticamies un ieklausāmies viņu domās," saka A.Traidāss.

Aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā laika posmā no 11. līdz 22.oktobrim. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Vital Life pilnībā pieder Norvēģijas vadošajai finanšu pakalpojumu grupai DnB NOR. Uzņēmums Latvijā piedāvā kredītņēmēja dzīvības apdrošināšanu, kā arī uzkrājumu veidošanu ieguldījumu fondos.

Avots: Leta
Datums: 28.10.2008

Rīgas Polise SIA
Cēsu iela 31/3, Rīga, LV-1012
Tālrunis: +371 67320600

E-pasts: riga@polise.lv

Sazinieties ar mums


Copyright 2000-2005 polise.lv

All rights reserved